24 huhtikuuta, 2006

Simajuomaa

Lauantai iltapäivä oltiin sukuloimassa syntymäpäiväjuhlissa, tusinan verran 4-12 vuotiaita serkkuja, pikkuserkkuja ja lähinaapurin poikia, tuplasti isiä, setiä ja tätejä. Kaikki yhdessä 3 huoneen asunnossa. Huh! Menoa ja vilskettä riitti. (Muutaman kerran tulin ajatelleeksi kuinka onnellinen olenkaan, että lapsia on itsellä vain kaksi.) Lapsille koko reissun kohokohdaksi muodostui juhlapaikan pihalle varastosta esille kannettu ja kasattu jättitrampoliini. Yllättävän vähillä kolhuilla siitäkin selvittiin, vaikka hyppijöitä oli enemmän kuin yhden trampoliinin luulisi kestävän. Muutama kopsahdus ja yhteentörmäys pääsi tulemaan, mutta niistä selvittiin vielä ilman isompia kyyneleitä. Kun kotiinlähdön aika alkoi lähestyä kukaan ei tuntunut olevan valmis lähtemään.

Juhlapaikan koristeluun käytetyt ilmapallot ja serpentiini vei lasten ajatukset paluumatkalla autossa jo seuraavan viikonlopun vappuiluun. Vappuna on ollut tapana aina grillata ensimmäisen kerran sekä hankkia omasta mielestäni hintavat vappupallot torilta. Kun puheet siirtyivät vapun syömisiin ja eritoten herkkuihin, niin lupasin yllättää lapset tekemällä heille kerrankin itse simaa jokavuotisen kaupasta hankitun pullosiman sijasta. Vakuuttelut juomamestarin taidoistani otettiin innolla mutta pienellä varauksella vastaan. Tytär kuului kommentoivan veljelleen takapenkillä, että pitäisiköhän mummulta hakea varoiksi pikkupullot mummon simaa, jos vaikka isin tekemä "ei ookkaan oikeeta". Siispä tänään päätin tehdä jo kokeeksi yhden erän. Ehtii sitten hyvin vielä valmistaa lisää, kun näkee lopputuloksen.

Tänään kaupassa mietin mitä simaan mahtaa tarvita, ajattelin ettei ne raaka-aineet paljon voi kiljun aineista poiketa. Onneksi ystävällinen naisihminen siellä sokerihyllyjen välissä neuvoi lukemaan ohjeen fariinisokeripaketin kyljestä. Sillä kuulemma ensikertalainenkin onnistuu varmasti.

Ohje siitä pussin kyljestä:

8 l vettä
1/2 kg sokeria
1/2 kg fariinisokeria
2-3 sitruunaa
1/4 tl hiivaa
rusinoita

Mittaa sokerit astian pohjalle. Kiehauta puolet vedestä ja kaada astiaan sokerin päälle. Lisää loppu vesi kylmänä ja sitruunat viipaleina. (Ohjeessa käsketään kyllä puristamaan sitruunasta mehu, mutta samainen ystävällinen nainen kaupassa neuvoi, että viipaloimalla onnistuu myös.) Lisää hiiva, ei liian vähän ei liikaa. (Tämä voi olla se missä voi epäonnistua, liika hiivamäärä saattaa aiheuttaa ei toivotun lopputuloksen.) Anna käydä seuraavaan päivään huoneenlämmössä. Niin ja muista kuoria tai pestä sitruunat hyvin. Minä en ainakaan käyttäisi myrkyillä kyllästettyjä hedelmiä kuorineen mihinkään.

Pullota vuorokauden kuluttua. Lisää pullon pohjalle lusikallinen sokeria ja siivilöi simajuoma pulloon. Lisää muutama rusina, ja annetaan kuulemma vielä olla seuraavaan päivään lämpimässä kunnes nostetaan viileään kylmenemään. Nyt ei voi muuta kuin odottella, ja toivoa parasta. Pitää varmaan tehdä parin päivän sisällä vielä toinen erä. Epäilen että tämä ensimmäinen satsi ei kenties ole enää sunnuntaina lapsille juotavaksi kelpaavaa mikäli nyt edes onnistuu. Ja pulloja, pitää tyhjentää pulloja simalle...

Ei kommentteja: